Privégebruik bestelauto klusbedrijf, wel of geen bijtelling?

Klusbedrijf Karweiklus Amsterdam


Wat zijn de regels voor het privégebruik van een bestelauto voor een klusbedrijf?

Bij een controle door de belastingdienst moet men kunnen bewijzen dat de bestelauto dat jaar minder dan 500 km. privé gebruikt is en dan wordt er geen bijtelling toegepast. Dit kan men aantonen met een sluitende rittenregistratie, een schriftelijke afspraak met de werknemer of een collectieve afspraak met de fiscus.
privégebruik bestelauto klusbedrijfMet een verklaring geen privégebruik mag u de bijtelling ook stopzetten.






Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in hoger beroep geoordeeld dat een bestelauto van een klusbedrijf niet geschikt is voor het vervoer van personen, aangezien de laadruimte vol staat met rekken en dergelijke en omdat de hoofdsteun van de bijrijderstoel daartoe ook is verwijderd.
Een man heeft een klusbedrijf. Hij beschikt daartoe over een verlengde bestelauto. De inspecteur stelt dat de ondernemer in diverse jaren ten onrechte geen bijtelling wegens privégebruik in aanmerking heeft genomen en legt IB-navorderingsaanslagen aan hem op. Rechtbank Arnhem oordeelt echter dat de auto door aard of inrichting uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt is voor vervoer van goederen. De inspecteur gaat in hoger beroep.
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de auto niet geschikt is voor het vervoer van personen, aangezien de laadruimte vol staat met rekken en dergelijke en omdat de hoofdsteun van de bijrijderstoel daartoe ook is verwijderd. De inspecteur stelt vergeefs dat het voor één persoon fysiek mogelijk is om zich in de laadruimte te wurmen. Het vervoer van een persoon op de bijrijdersstoel is wellicht mogelijk, doch is verre van ideaal. Het beroep van de inspecteur is ongegrond.