Het aanbrengen van een nieuwe kitrand en alles wat je wilt weten over kittenEen goede voorbereiding voor je begint met afkitten


Goed afkitten in bijvoorbeeld de badkamer voorkomt lekkage en zorgt voor een mooi strak uiterlijk. Een kitrand zorgt er ook voor dat er geen vuil tussen de muur en de wasbak terecht komt. Het aanbrengen van een nieuwe kitrand is geen moeilijke klus die met veel geduld goed zelf te doen is. Maar een goede voorbereiding en het juiste materiaal is meer dan het halve werk.


Check voordat je begint met het kitten of je alle benodigdheden bij de hand hebt:

- De juiste soort kit
- Kitverwijderaar
- Sponsje
- Kitpistool
- Stanleymes of breekmes
- Schilderstape om de randen langs de voegen af te plakken
- Kop met zeepsop
- Spatel om de kit mee glad te strijken. Afwerkhoutjes, kitlepel of een natte vinger kan ook.
- Keukenrol of oude doekSanitairkit

Voor vochtige ruimtes zoals keuken, toilet en de badkamer is een sanitairkit een logische keuze. Deze kitsoort is heel sterk en zeer elastisch, ook is sanitairkit bestand tegen hoge temperatuurschommelingen en heeft het een schimmelwerende werking. Na een aantal jaar is deze werking uitgewerkt en zal er een nieuwe kitlaag moeten worden aangebracht. De sanitairkit is niet overschilderbaar. Kies daarom de juiste kleur, crème, verschillende grijstinten, wit, antraciet en zwart.


Siliconenkit

Deze kitsoort wordt makkelijk aangezien voor sanitairkit. De siliconenkit is alleen minder elastisch en is beter geschikt voor drogere ruimtes dan de badkamer. Van siliconenkit zijn er, in tegenstelling tot sanitairkit, wél overschilderbare varianten verkrijgbaar.
Bij siliconenkit: vul de plantenspuit met sop en spuit dit over de kitrand. Ook hier geldt: liever teveel dan te weinig. 


Acrylaatkit

Acrylaatkit is een afdichtingskit die ideaal is voor het afdichten van naden en randen op plafonds en muren die geschilderd moeten worden. Acrylaatkit kan ook gebruikt worden als voeg in metsel en pleisterwerk. Acrylaatkit heeft een goede vormvastheid en kan zowel binnen als buiten aangebracht worden. Omdat acrylaatkit niet waterbestendig is, wordt gebruik in badkamers en keukens niet aangeraden. Een belangrijk kenmerk is dat acrylaatkit overschilderbaar is.
Bij acrylaatkit hoef je geen sop te gebruiken. Het kan wel, maar het hoeft niet.

Verder zijn er ook nog talloze kitsoorten verkrijgbaar voor het kitten van allerlei verschillende ondergronden zoals glas, beton, steen, goten en daken. Lees daarom goed wat er op het label staat vermeld of vraag advies bij de verkoopspecialist.


VOORBEREIDING
De kitranden worden na een aantal jaren minder mooi. Omdat het schimmelwerende ingrediënt is uitgewerkt, ga je dan zwarte puntjes zien. De enige manier om weer een mooi resultaat te krijgen, is de oude kit volledig verwijderen. Dit lukt voor een groot deel met een breekmes, sponsje en kitverwijderaar. Let wel op dat je geen krassen maakt in de tegels.Zorg dat de ondergrond vet- en stofvrij is, zodat de kit goed kan hechten.
Als je het jezelf makkelijk wilt maken om mooi strak te kitten kun je boven en onder de voeg een stukje tape plakken. Hou dan wel genoeg ruimte over tussen de stukken tape: zo'n 6 milimeter. Wel de tape na het kitten gelijk verwijderen.


KOKER OPENSNIJDEN
Snij het bovenste stukje van de kitkoker af. Check vervolgens hoe groot de voeg is die je wil kitten en snij die breedte af van de spuitpunt. 

KITPISTOOL
Als je de kit koopt, zit er nog geen kitpistool omheen (ook wel kittang genoemd). Die moet je er dus bij kopen. Stop de koker in het kitpistool.

BEGINNEN MET KITTEN
Nu kun je de voeg gaan kitten. Je spuit de kit in één rechte dunne lijn.
Zet de spuitmond op het begin van de rand die je wilt kitten, knijp in de handgreep en trek het pistool in een gelijkmatige beweging over de rand. Beweeg de spuit hierbij naar je toe, dat werkt nauwkeuriger dan van je af duwen.

DE KITRAND GLADSTRIJKEN
Als je klaar bent strijk je het kitrandje glad met je vinger. Maak die wel eerst even nat. Dit gladstrijken kan je trouwens ook met een kwast of speciale kitlepel doen, waar je een beter resultaat van krijgt. 


AFWERKING VAN DE KITRAND
Nog even wachten, en dan is de rand al wat meer opgedroogd. Als je plakband gebruikte, kan dat er nu af. Voor een goede afwerking maak je nog een keer je vinger nat en strijk je nog eens over de kit.


GEMORSTE KIT VERWIJDEREN
Verwijder gemorste kit direct met een vochtige doek. Pas op met siliconenkit, dat is bestand tegen alle oplosmiddelen.Om een goede hechting van kit op de rand van een kunststof bad of douchebak te verzekeren, kun je eerst een goede primer aanbrengen. Bij acrylaatkit kun je de hechting verbeteren door de randen wat op te ruwen met schuurpapier.________________________

Bent u op zoek naar een goede klusjesman? Bel klusbedrijf Karweiklus vandaag nog voor gratis advies of een vrijblijvende prijsopgave:

06 48 22 87 49

Email info@karweiklus.nl

Facebook
Twitter
www.karweiklus.nl