Wel of geen verplicht pensioen voor zzp'ers


Klusbedrijf Karweiklus Amsterdam

Moet er een verplicht pensioen voor zzp'ers komen?


Waarom moet er een verplicht pensioen voor zzp'ers komen? Ze hebben gekozen voor zelfstandigheid en kunnen zelf wel bepalen of ze voor een pensioen willen betalen en waarom moeten zzp'ers dezelfde bescherming bij arbeidsongeschiktheid krijgen als werknemers? De overheid is zich weer overal mee aan het bemoeien en heeft geen respect voor de zelfstandigheid van zzp'ers.

Zzp PensioenspaarfondsHet Zzp Pensioenspaarfonds van de vier zzp organisaties is heel een heel goed alternatief voor zzp'ers, ondernemers moeten vrij worden gelaten in hun keuzes.

Stichting ZZP Nederland heeft een poll gehouden op hun website en daar zegt 60 procent geen behoefte te hebben aan een verplichte verzekering. 38 procent zegt wel degelijk wat te voelen voor een algemene arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Bron: NRCInkomensgrens en pensioenopbouw

Uit diverse reacties is al naar voren gekomen dat zzp’ers, net als iedere Nederlander, als basis AOW opbouwen. De hamvraag bij het voorstel van de AFM wordt dan tot welke inkomensgrens een verplichte pensioenopbouw zou gaan gelden? Verder is er een belangrijk fundamenteel verschil tussen werknemers en zelfstandigen. De zelfstandigen kiezen er bewust voor (ook als het zzp-schap als een soort gedwongen keuze bij werkloosheid wordt beschouwd, is de keuze bewust) zelf hun werk en inkomen nu en voor de toekomst te regelen.


Bron: Erik Koldewijn is zelfstandig professional op het gebied van marketing, productmanagement en customer insights.Zzp'ers willen geen verplicht pensioenfonds


De meeste zzp'ers redden zich uitstekend, ook met de fiscale oudedagsreserve kan bijvoorbeeld gunstig worden gespaard voor een pensioen. Zeker ook in deze moeilijke tijd zitten zzp'ers niet te wachten om ook nog meer extra pensioenpremies te betalen. De problemen die pensioenfondsen de laatste jaren hebben gehad dragen ook niet echt bij aan een positieve reactie op een verplicht pensioen.

De zelfstandigenorganisaties zijn ook tegen een verplicht aanvullend pensioen, ZZP Nederland wijst er op dat zzp'ers geen weknemers in loondienst zijn en hun eigen beslissingen kunnen nemen.


Bent u op zoek naar een goede klusjesman? Bel klusbedrijf Karweiklus vandaag nog voor advies of voor een gratis prijsopgave:

06 48 22 87 49