De import en verkoop van illegaal gekapt hout

Alleen duurzaam hout


Wie vanaf maart zijn huis wil verfraaien met bijvoorbeeld een nieuwe parketvloer, een dakkapel, nieuwe raamkozijn of schutting moet er op letten om alleen nog maar duurzaam hout te kopen. Overtreders kunnen mogelijk boetes krijgen tot wel bijna 100.000 euro.


De import en verkoop van illegaal gekapt hout is vanaf 3 maart verboden. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) maakt vandaag bekend dat overtreders van deze regel boetes van tienduizenden euros, taakstraffen of een tweejarige gevangenisstraf tegemoet kunnen zien. Daarnaast kunnen de goederen verbeurd worden verklaard en de handel in het materiaal worden stilgelegd.


Op dit moment mag hout dat in het land van herkomst illegaal is gekapt nog geïmporteerd worden in Nederland. Dat geldt ook voor de producten gemaakt van dat hout, zoals tuinmeubelen.



Verkoop van illegaal gekapt hout


Uit officiële informatie van de Europese Commissie blijkt dat de situatie vooral te wensen overlaat in Spanje, Portugal, Hongarije en Malta, maar ook landen als Frankrijk en Italië scoren dramatisch slecht. Het is hoog tijd dat de Europese Commissie deze landen terechtwijst omdat ze wettelijk niet in orde zijn, zegt Greenpeace.



De scorekaart van de Commissie evalueert de lidstaten aan de hand van de drie belangrijkste verplichtingen die ze hebben: een bevoegde autoriteit aanstellen, de strafmaat vastleggen voor overtredingen en een controlesysteem op de toepassing van de wetgeving door bedrijven.