Groei Nederlandse economie verwacht in 2014

Klusbedrijf Karweiklus Amsterdam

Economische groei 2015 verwacht


2013
Voor 2013 is de raming van de economische groei niet bijgesteld ten opzichte van die van afgelopen december. De particuliere consumptie neemt in 2013, net als in 2012, scherp af (-1½ procent). De investeringen in woningen dalen nog sterker: met 7%. Daar staat tegenover dat de uitvoer van binnenslands geproduceerde goederen tekenen van herstel vertoont. Desondanks daalt het bbp-volume voor het tweede achtereenvolgende jaar, met ½ procent, na een daling van 0,9 procent in 2012. Hierdoor daalt de werkgelegenheid opnieuw en loopt de werkloosheid verder op naar 6¼ procent van de beroepsbevolking.

2014 weer (lichte) groei
groei Nedrlandse economieHet herstel dat later in 2013 inzet, komt tot uitdrukking in de jaar-op-jaarcijfers van 2014. Dan is er weer sprake van groei, namelijk met 1 procent. Het beperkte herstel komt vooral door een gunstigere ontwikkeling van de wereldeconomie, bij minder omvangrijke tekortreducerende maatregelen dan in 2013. De binnenlandse bestedingen dragen nog steeds niets bij aan de groei. Ondanks de beperkte groei loopt de werkloosheid nog wat verder op tot 6½ procent.

Europese norm van 3% nog niet gerealiseerd
Door de omvangrijke tekortreducerende maatregelen neemt in 2013 het begrotingstekort met 0,7 procent bbp af tot 3,3 procent, om vervolgens marginaal op tot lopen tot 3,4 procent in 2014. Het Maastricht-criterium van maximaal 3 procent tekort wordt in 2013 met 2 miljard euro en in 2014 met 3 miljard euro overschreden. Deze overschrijdingen komen tot stand ondanks aanzienlijke bijzondere factoren (telecomveiling, SNS nationalisatie, eenmalige resolutieheffing, hogere crisisgerelateerde DNB dividend) die per saldo positief uitwerken op het begrotingstekort (1 miljard euro in 2013 en 2 miljard euro in 2014).

De economische groei trekt volgend jaar aan tot 1,5%. Hoewel het herstel broos blijft, groeit vooral de consumptie harder dan dit jaar. De werkgelegenheid neemt toe en de werkloosheid daalt naar 6,5%. De inflatie blijft laag, in lijn met de Europese prijsontwikkeling. De kans op een structurele deflatie is gering. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) donderdag in de 'decemberraming'.
De ramingen van het CPB voor 2015 zijn over de volle breedte een slag positiever dan de vorige ramingen, van september in de Macro Economische Verkenning. Dat geldt ook voor de verwachting voor de economische groei. In september werd nog uitgegaan van een groei met 1,25% over 2015. De daling van de eurokoers ten opzichte van de dollar, in de afgelopen maanden met 7%, en ook de daling van de olieprijzen met 30%, werken volgens het bureau gunstig uit voor de Nederlandse economie.
Koopkracht en inflatie
Net als eerder deze week de Nederlandsche Bank geeft het CPB aan dat de groei in Nederland geleidelijk aan breder wordt gedragen. Na een 'nulgroei' van de particuliere consumptie dit jaar zou volgend jaar een groei volgen van 1,25%. 'Voor het eerst sinds tijden ligt de consumptie van Nederlandse huishoudens weer boven het gemiddelde van het eurogebied', stelt het CPB.
Dat hangt ook samen met de verbeterende koopkracht. Na een plus van 1,25% dit jaar volgt volgend jaar naar verwachting een verdere verbetering met 0,75%. Dat is ook weer iets meer dan het plusje van 0,5% dat het CPB in september voorzag. Onder andere door een lagere inflatieverwachting valt de koopkrachtontwikkeling volgend jaar iets gunstiger uit. Voor de inflatie gaat het CPB nu uit van een gemiddelde van, volgens de nationale definitie, van 1%, waar in september nog 1,25% in de boeken stond.
Arbeidsmarkt
Het CPB heeft de verwachtingen voor de arbeidsmarkt flink bijgesteld in positieve zin. De groei van het aantal banen komt volgend jaar uit op 1%, waar in september nog van 0,5% werd uitgegaan. Het aantal werklozen daalt volgend jaar naar 570.000, vergeleken met een eerdere verwachting van 605.000. De rekenmeesters van de regering stellen dat de economische groei de werkgelegenheid bij bedrijven stimuleert.
Daar staat tegenover dat de werkgelegenheid bij de overheid en in de zorg nog afneemt in 2015, terwijl de beroepsbevolking toeneemt. Per saldo resulteert een daling van de werkloosheid van 6,75% in 2014 naar 6,5% volgend jaar. In september werd nog uitgegaan van een percentage van 6,75%.
Belofte Rutte
Premier Rutte beloofde op Prinsjesdag dat er dankzij het kabinetsbeleid 100.000 nieuwe banen bij zouden komen. Als de CPB-voorspelling voor volgend jaar uitkomt heeft hij die al bijna te pakken. Een stijging van het aantal banen met 1% op een totaal van afgerond acht miljoen banen zou al een plus zijn van 80.000 nieuwe banen.
Inflatie
De inflatie blijft in 2015 laag, mede onder invloed van de dalende olieprijzen. Zowel dit jaar als volgend jaar komt de inflatie uit op 1%. Er is de laatste maanden veel publieke discussie geweest over de gevolgen van lage inflatie, of deflatie. Het deflatierisico kan niet worden los gezien van de lage economische groei, maar heeft, zo stelt het CPB, als extra effect dat de schuldenproblematiek bij huishoudens en bij de overheid wordt vergroot. Aan de andere kant is lage inflatie voordelig voor huishoudens met vermogen en voor de koopkracht van alle huishoudens.
EMU-tekort
Het begrotingstekort van de overheid, gedefinieerd als het 'EMU-tekort', komt in 2014 uit op 2,8%. Dat is meer dan de 2,6% van september. Het verschil ontstaat door de EU-naheffing over het jaar 2014 die Den Haag heeft gekregen. In 2015 verbetert het EMU-tekort naar 1,8%. Factoren met een positief effect hierop zijn volgens het CPB de hogere economische groei, de lagere werkloosheid en voortgaande bezuinigingen op met name de zorguitgaven. Hier staan lagere aardgasbaten tegenover. Het structurele EMU-saldo wordt geschat op -0,5% bbp in 2014 en in 2015 en is daarmee gelijk aan de doelstelling voor de middellange termijn.
Uitvoer
Ook al draagt de particuliere consumptie volgend jaar weer bij aan de groei van de economie, het CPB stelt toch dat de uitvoer de belangrijkste steunpilaar blijft waarop het herstel rust. Het bureau stelt vast dat de wereldhandel aantrekt en de Nederlandse concurrentiepositie verbetert. Voor volgend jaar wordt uitgegaan van een groei van het exportvolume met 4,5%, na een plus van 4,25% over dit jaar. Beide cijfers zijn opwaarts bijgesteld ten opzichte van de verwachtingen van september van dit jaar.
Bron : CPB