Welke verf kiezen we, alle voor- en nadelen




Bij de keuze van verf bekijken we eerst de ondergrond wat geschilderd moet worden, voor iedere ondergrond is een speciale verf. Voor het bepalen van de verfsoort is het belangrijk om te weten of het voor binnen of buiten is, voor een vochtige ruimte? Wordt de verf aan hoge temperaturen blootgesteld?

Kies eerst het juiste gereedschap

Goed gereedschap is belangrijk om uiteindelijk het beste resultaat te krijgen. Houd het volgende gereedschap bij de hand als u begint met schilderen:

- Een ronde kwast voor het schilderen van alle randen en hoeken

- Terpentine
- Houdt een schoonmaakdoek in de buurt om foutjes weg te werken
- Een verfroller voor het plafond en de muren (eventueel een verfstok)
- Tesa schilderstape Indoor (binnenshuis), Sensitive (gevoelige oppervlakken) of Outdoor (buitenshuis) voor het afplakken van de randen, kozijnen, deuren, stopcontacten en andere moeilijke plaatsen.

Er zijn goedkopere merken schilderstape op de markt maar koop het niet, u krijgt er waarschijnlijk spijt van, vaak scheurt het te snel af of na afloop laat het niet makkelijk los.

 Schilders tip: als het schilderen onderbroken wordt, kunt u de rollers en kwasten voor korte tijd  in aluminiumfolie doen, zo worden ze goed afgesloten en worden ze niet hard.


Verf heeft verschillende glans soorten

Verschillende verfsoorten  hebben vaak drie of vier soorten glans; mat, zijdeglans, glans of hoogglans verf. Dit is bepalend voor het karakter van de kleur. Het is niet alleen maar een kwestie van smaak want ze hebben verschillende eigenschappen.
Matte verf heeft bijna geen glans. Deze verfsoort is geschikt voor muren en plafonds binnen uw huis.
Zijdeglans heeft een lichte glans. Het is een afwasbare verfsoort, wat het geschikt maakt voor grote oppervlakken binnenshuis, zoals grote muren en plafonds.
Glansverf heeft een sterke glans en is zeer goed afwasbaar. Dit maakt het uitermate geschikt voor oppervlakken die veel vocht te verduren krijgen, zoals in keukens en badkamers. Ook geschikt voor deuren en plinten en andere plaatsen die vaak schoon gemaakt worden.
Hoogglans heeft een zeer sterke glans en wordt voornamelijk gebruikt voor meubilair. Omdat hoogglans zo glanzend is, is elke beschadiging echter goed zichtbaar.

Schilderen begint ook met de keuze van het soort verfsysteem.


Welke verf is het beste voor metaal in de badkamer of voor het houten tuinhek?

Uitgaande van kaal hout kunt u voor buiten kiezen uit de klassieke combinatie van grondverf plus hoogglansverf die vijf tot zeven jaar beschermt.

Aanbrengen is een heel werk. Die lange levensduur geldt ook voor twee lagen High Solid beits, die u er veel sneller opzet. Gewone buitenbeits in drie lagen houdt het drie tot vijf jaar en het aanbrengen gaat nog vlotter.
De levensduur van transparante beits en lak, in minstens drie lagen, is ± drie jaar. Lakken is meer werk dan beitsen.

Nadeel: het nadeel van transparante systemen is dat ze minder goed bestand zijn tegen de schadelijke invloed van ultraviolet licht.
Voordeel: mocht houtrot toeslaan dan is dit goed zichtbaar. High Solid en gewone buitenbeits overschilderen gaat snel, dit geldt ook voor transparante beits en lak.

Glansverf overschilderen is meer werk en onder een dekkende laag kan houtrot ongemerkt zijn gang gaan. Voor binnen heeft u de keus uit transparante kleurbeits (donkere tinten kunnen ook over afgekrabd hout), blanke lak (nieuw hout), dekkende hoogglans- of zijdeglansverf. Beits, hoogglans en transparante lak zijn ook verkrijgbaar als watergedragen acrylverven. Binnen is de levensduur van alle systemen bijna onbeperkt, behoudens beschadigingen door stoten, slijtage en op den duur verkleuring. Binnenschilderwerk bijwerken in glans- en zijdeglansverf is meer werk dan in beits of transparante lak.


De eigenschappen van alkydlak:

Professionele schilders werken nog steeds het liefst met alkydverf. Om een mooi en briljant eindresultaat te krijgen, wordt voor het zogenaamde voorlakken (de voorlaatste laag) vaak een mengsel van 50% grondverf en 50% eindlak gebruikt. Zijdeglans verf is minder sterk dan hoogglans. Dat kan worden ondervangen door de voorlak te vermengen met hoogglans in dezelfde kleur.

Een nadeel van alkydhars is wel de zogenaamde donkervergeling. Daarbij verkleurt het bindmiddel door lichtgebrek. Het resultaat is dat de binnenkant van kasten en deurkozijnen in de loop der tijd donkerder wordt.


Welke verf kies je voor binnen?

De eigenschappen van acrylverf:

Acryl: ideaal voor binnen.
Waterverdunbare acryllak heeft vele voordelen. Ze ruikt minder (prettig voor kinderkamers), droogt sneller en vergeelt niet. Acrylverf heeft het de doe-het-zelver wel iets moeilijker gemaakt. Om strepen te voorkomen mogen er alleen speciale kwasten en rollers worden gebruikt en u moet snel en trefzeker kunnen werken. Een drogende verflaag mag niet meer worden aangetipt.
Nadeel is de temperatuurbeperking: beneden 8 en boven 25 graden kunt u niet schilderen. Gebruik acryl daarom liefst binnen waar u de temperatuur in de hand heeft. Niet elke verfsoort hecht even goed op een andere soort. Zo kan acrylverf wel (na goed schuren) op een ‘gewone’ verf of beits worden aangebracht, maar niet andersom! Eenmaal acrylverf gebruiken is dus altijd acrylverf gebruiken.


Wilt u toch terug naar een terpentine-verdunbare verf, dan moet de hele acryllaag verwijderd worden. In het ergste geval moet er zelfs agressieve afbijt aan te pas komen die de winst voor het milieu weer teniet kan doen. Pas acrylverf dus weloverwogen toe.


Verschillen tussen alkyd en acryl

Haal een doekje spiritus over de oude verflaag. Wordt het oppervlak plakkerig, dan zit er acrylverf op. Bij een gewone verf, beits of verfbeits gebeurt er niets.

Alle eigenschappen op een rijtje:
alkydverf:
voor binnen en buiten
terpentinebasis 40-50%
terpentine verdunbaar
hecht niet op acrylverf
overschilderbaar in 16 uur
zijdeglans en hoogglans
acrylverf:
Meestal voor binnen maar is er ook voor buiten (levensduur +- 4 jaar)
terpentinebasis 5-10%
waterverdunbaar
hecht redelijk op gewone verf
vergt speciale kwasten/rollers
overschilderbaar in 6-8 uur
Acrylverf is tegenwoordig ook te verkrijgen in hoogglans, echter deze glans is niet te vergelijken met de hoogglans alkyd.


Alles over beitsen

Transparante (binnen)beits is er tegenwoordig in tal van actuele kleuren. Ze worden net als dekkende verf op de mengmachine gemaakt.
Van recente datum is een serie beitsen die qua nuances gebaseerd is op exclusieve houtsoorten als Teak, Meranti of Padoek. Wie het vooral gaat om het decoratief effect en niet zozeer om de eigenschappen van het (tropische) hardhout, kan nu ook met gebeitst vuren of grenen hele fraaie resultaten behalen.


Hout beitsen

Bescherm uw hout tegen slechte weersomstandigheden door het te beitsen. Beits trekt in de naden van het hout en zorgt daarmee voor een optimale bescherming van het hout. De beits geeft het hout daarnaast ook nog een vernieuwend uiterlijk!

Dekkende Beits

Voor het ondoorzichtig bedekken van een houten ondergrond heeft Schildersverf.nl diverse soorten dekkende beitsen in het assortiment. Niet alleen een standaard witte beits van 1 liter en 2,5 liter, maar ook gekleurde beits in verpakkingen van 1 en 2,5 liter. Dekkende beits is zowel geschikt voor schilderwerk binnen en buiten en heeft een verbruik van 12m2 per liter.

Transparante Beits

Schildersverf.nl verkoopt transparante beits van zowel het merk Trimol als het merk Hasco. Deze beits houdt de ondergrond zichtbaar. Ideaal wanneer de ondergrond nog geen eerdere laag verf of beits bevat en u de mooie ondergrond zichtbaar wilt houden. De transparante beits is beschikbaar van 0,75 liter t/m 2,5 liter in hoogglans en zijdeglans kleuren. Beide merken beits hebben een uitstekende vloei en krast vastheid, zowel geschikt voor schilderwerk binnen als buiten.

Tips voor het beitsen van hout

1. Ontvet het hout zodat de beits goed hecht aan de ondergrond. U kunt de ondergrond ontvetten met wasbenzine of speciale ontvetter.
2. Schuur het hout op.
3. Gebruik geen grondverf. De eerste laag beits dient als grondlaag. U kunt de eerste laag eventueel verdunnen met water.
4. Kies voor een platte kwast waarmee u met de nerfrichting mee beitst. Zo wordt de natuurlijke houtnerf geaccentueerd.


Kleurcollecties

De mengmachine is voor al die subtiele kleurnuances onmisbaar geworden. Dat mengen gebeurt computergestuurd. Daardoor kunt u later exact dezelfde kleur nog nabestellen. Er zijn wel zo’n 60.000 kleuren te maken. Omdat daar haast geen keuze uit te maken valt, hebben veel fabrikanten kleurcollecties samengesteld van perfect harmoniërende tinten. Voor elke combinatie is soms ook nog de juiste onderlinge verhouding aangegeven.

Ook voor zogenaamde ‘antieke’ kleuren zijn speciale kleurkaarten gemaakt. Een ander fenomeen zijn de boekjes waarin typische Oudhollandse streekkleuren bijeengebracht zijn.


Grondlaag zorgvuldig aanbrengen

De grondlaag, het fundament van ieder verfsysteem, altijd met de grootste zorg aanbrengen. Gebruik grijze grondverf onder een donkere afwerklaag en verdun voor kaal hout de eerste laag ± 10%, daarna een onverdunde laag. Beits en transparante lak gronden met hetzelfde product met 10% verdunning. Na iedere laag licht opschuren.


Om zowel de kleuren van uw woning als de bouwmaterialen van uw woning in topconditie te houden, is het belangrijk dat u regelmatig het binnen schilderwerk laat onderhouden. Op deze manier blijven niet alleen de kleuren mooi en fris, het materiaal waarop de verf is aangebracht blijft bovendien beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Vaak is het gemakkelijk zelf te doen, maar als u er niet uitkomt, kunt u altijd een professionele schilder bij u in de buurt inschakelen.

Om zelf het schilderwerk binnenshuis te verzorgen is het belangrijk om een paar simpele stappen te volgen. Door deze stappen te volgen bent u verzekerd van een goed resultaat.

1. Schuur oude verfresten weg en zorg ervoor dat de ondergrond volledig is ontvet.
2. Plak alles af wat u schoon wilt houden. Denk hierbij aan kozijnen, ramen, stopcontacten en plinten.
3. Zet blanke houtsoorten eerst in de grondverf (verdun de grondverf tot de juiste verhouding).
4. Gebruik voor grote oppervlakken een roller en gebruik voor kleinere oppervlakken of moeilijk bereikbare plekken een kwast.
5. Zorg voor een goede dekking door ten minste twee verflagen aan te brengen.


Verschillende soorten verf

De soort verf bepaalt in grote mate het effect op de muur. Niet elke verfsoort is geschikt voor elke ondergrond. Daarom is het erg belangrijk dat u voor schilderwerk binnen het huis de verfsoort kiest die het beste aansluit bij de materialen en uw persoonlijke wens.


De belangrijkste invloed die materiaal heeft op de verf is of het poreus of niet-poreus is. Poreuze materialen hebben meer grondverf nodig dan niet-poreuze materialen, omdat poreus materiaal meer verf opzuigt. Bij poreus materiaal dat vaak binnen gebruikt wordt kunt u denken aan steen of hout, niet-poreus binnenshuis is veelal metaal en kunststof.



Alles goed afplakken bij het schilderen

Afplakken is de beste bescherming voor vloeren, meubels, vensters en deuren. Bij het afplakken komt het vooral op één ding aan: schoon werken. Want foutjes vallen na het schilderen op en veroorzaken nare vlekken. Voor het afplakken wordt plastic folie en afplaktape gebruikt. Te dun folie is moeilijk aan te brengen en scheurt snel. Een dikte van minstens 0,7 mm is aan te bevelen. Als alternatief voor folie kunt u ook krantenpapier gebruiken.


De bekende papieren afplaktape is er vaak in twee standaardbreedten, 3 en 5 cm. Het gemakkelijkst is ze beide bij de hand hebben. De smalle tape is heel geschikt om kleine objecten zoals een thermostaat af te plakken. In de meeste gevallen hebt u echter de brede tape nodig, omdat die een groter oppervlak afplakt en dus meer bescherming geeft. Ideaal is folie op rollen van 55 of 110 cm breed, waarbij aan één kant een plakstrip is aangebracht. Deze folie is heel geschikt voor het afplakken van deuren en vensters, ladekasten en vloeren. Met de plakstrip kunt u keurig netjes afplakken. De folie wordt aan de losse kant op het af te plakken oppervlak vastgezet met stukken afplaktape.

Hoe minder er afgeplakt moet worden, hoe beter. Dat betekent dat u schakelaars en wandcontactdozen beter kunt demonteren dan afplakken. Dat is heel gemakkelijk en niet gevaarlijk, als u de bijbehorende groep maar hebt uitgeschakeld.



Tips bij het afdekken en afplakken

Met plakfolie kunt u tegelijk afplakken en afdekken. Eerst wordt het plakband aan de betreffende kant zorgvuldig aangebracht. De folie zit opgevouwen en wordt, na aan één kant te zijn vastgeplakt, uitgevouwen. Om te voorkomen dat de losse kant gaat wapperen, wordt deze vastgezet met afplaktape.

Bij het afplakken van lange, rechte randen zoals bij een plint is het gemakkelijker als u de tape aan het ene einde over ruim 10 cm vastplakt, en hem dan zo’n 2 meter afrolt en afknipt. Nu de tape strak trekken en aan het losse eind vastplakken. De tape zit nu over de hele lengte vrijwel goed en moet alleen nog wat aangedrukt worden.
Voor u met elektrische onderdelen gaat werken, altijd de groep uitschakelen! 


Wandcontactdozen zijn gemakkelijk te demonteren: middenin de doos zit een schroef die met een schroevendraaier wordt losgedraaid. De schroef hoeft alleen maar uit de schroefdraad te worden losgedraaid, en hoeft er dus niet helemaal uitgetrokken te worden. Na het losdraaien van de schroef kunt u de afdek-plaat gemakkelijk verwijderen.
Bij schakelaars hoeft niets losgeschroefd te worden. De eigenlijke schakelaar en de afdek plaat eromheen zitten alleen maar geklemd. Bij oudere schakelaars hoeft alleen de afdekplaat te worden verwijderd. Daarvoor moet u de punt van een kleine schroevendraaier onder de afdekplaat steken en hem dan loswrikken. 


Bij nieuwere schakelaars valt de schakelknop over de dekplaat en moet daarom eerst worden verwijderd. Met een kleine schroevendraaier wrikt u eerst de schakelknop voorzichtig los. Bij veel schakelaars zit er speciaal daarvoor een gleufje aan de onderkant. De dekplaat zelf zit meestal in een houder van plastic, soms van metaal. Deze moet u echter niet verwijderen. U wrikt gewoon de dekplaat van de muur, de houder komt dan mee.

Bent u op zoek naar een goede schilder? Bel klusbedrijf Karweiklus vandaag nog voor advies of voor een gratis prijsopgave:

06 4822 8749