ZZP'ers oplossing voor stijgende sociale lasten in bouwsectorKlusbedrijf Karweiklus Amsterdam                   www.karweiklus.nl

ZZP'ers oplossing voor stijgende sociale lasten in bouwsector

Minder opdrachten, stijgende loonkosten en nieuwe kabinetsplannen voor hogere sociale lasten zorgen ervoor dat zzp'ers steeds populairder worden in de bouwsector. Klusbedrijven, aannemers en bouwbedrijven zoeken steeds vaker zzp'ers of personeel bij uitzendbureaus en zijn steeds voorzichtiger om personeel vaste contracten aan te bieden.
bouwsector met meer zzp'ers


De nieuwe plannen van het kabinet leiden tot fors hogere kosten voor de bouwondernemers en in deze onzekere tijden is dat een groot probleem en worden er naar alternatieven gezocht om risico's te vermijden. De duur van de ww gaat misschien van drie naar twee jaar maar waarschijnlijk draait de werkgever op voor de kosten van een derde jaar. Dan is er nog de zogenaamde calamiteiten regeling die over een jaar of twee zal ingaan, daarbij worden niet meer de dagen maar de uren berekend dat je niet kunt werken. De werkgevers ontvangen hiervoor een uitkering uit een fonds maar moeten hier wel een verplichte premie betalen. Dit soort nieuwe regelingen zijn erg moeilijk te controleren voor het UWV en gooit de deur open voor fraude.( nog hogere premies) Volgens de werkgeversorganisatie moet ook de modernisering van de Ziektewet beter uitgevoerd worden, zoals het er nu naar uit ziet worden ook hier de risico's nog groter voor de werkgevers. De gehele bouwsector zit momenteel in een zware crisis, vanaf het jaar 2008 zijn al meer dan 75.000 bouwvakkers hun baan verloren en dit aantal groeit nog steeds. Het is dus heel belangrijk dat de ondernemers in de bouwsector niet nog meer lasten en grotere risico's krijgen want deze sector is van groot belang voor de werkgelegenheid in Nederland.