Laag btw-tarief voor isolatie, schilderen, behangen en stukadoorwerk in uw woning


Niet alles is even duidelijk over het btw-tarief op het onderhoud van uw huis. Betaalt u het volle tarief van 21% of kunt u gebruik maken van de btw-verlaging waardoor u slechts 9% btw betaalt op de factuur?

Laag btw tarief voor klussen in huis
Laag btw tarief voor klussen in huis


Woningen ouder dan 2 jaar


Het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen vanwoningen die ouder zijn dan 2 jaar valt onder het lage btw tarief van 9%.

Ook het schoonmaken in woningen valt onder het 9%-tarief. Hierbij geldt dat de woning niet ouder dan 2 jaar hoeft te zijn.Laag btw tarief ook voor aannemers


Het 9%-tarief geldt ook als u als hoofdaannemer het werk uitbesteedt aan een onderaannemer. Maakt het werk deel uit van een groter aannemingswerk? Dan splitst u in uw offerte en factuur de werkzaamheden die onder het 21%-tarief vallen en de werkzaamheden die onder het 9%-tarief vallen.

Sinds 2009 geldt er een laag btw-tarief voor o.a. schilder- en stukadoorwerk. Hierdoor betaalt u slechts 9% btw over uw schilderwerk. Deze regeling is permanent. Het lage btw-tarief is onder andere geldig op:


het voorbereiden van het schilderwerk, zoals het schoonmaken en ontvetten van de ondergrond;
de voorbehandeling, zoals het aanbrengen van voorstrijkmiddelen en grondverf;
binnen- en buitenschilderwerk;
de arbeidsuren én de materialen.

Het lage btw-tarief is geldig als u een schildersbedrijf inhuurt voor uw schilderklus, maar ook aannemers en klusbedrijven die het schilderwerk voor u opknappen vallen onder het 9% btw-tarief.

Het aantrekkelijke btw-tarief is alleen geldig op klussen die direct zijn gerelateerd aan het werk. Eventuele bijkomende werkzaamheden als het vochtvrij maken van kelders, het vervangen van ramen, deuren en kozijnen en het enkel herstellen van voegen in metselwerk vallen onder het reguliere btw-tarief van 21%.