Een verlaagd plafond monteren

Verlaagde plafonds met inbouwspots zorgen voor een warm effect met een sfeervolle en luxueuze uitstraling.

Met een verlaagd plafond wordt de warmte naar beneden gedrukt en is het eerder behaaglijk in de ruimte.
Een verlaagd plafond kan ook in veel andere gevallen een uitkomst bieden.
Misschien wilt u isolatie aanbrengen voor een beter binnenklimaat, inbouw verlichting laten plaatsen of leidingen en kabels wegwerken.


Hoeveel uw plafond in hoogte verlaagd kan worden hangt af van de verlichting en leidingen die u wilt plaatsen en de eventuele isolatie. Het gemiddelde voor isolatie is 6 tot 10 centimeter. Wilt u ook nog inbouwspots monteren, dan is een hoogte tot het plafond van 15cm meer dan genoeg. 


Soms moet een plafond eerst nieuwe gipsplaten krijgen voordat een stucadoor het mooi kan afwerken. Ook kunnen er sierlijsten en ornamenten op uw plafond geplaatst worden voor een meer klassieke afwerking. In principe is de keuzevrijheid enorm als het aankomt van de afwerking.
Wilt u geen gaten in de nieuwe isolatiedekens maken? Plaats dan de inbouwspots op de isolatie, het plafond moet dan minstens 20 centimeter verlaagd worden. Houd ook rekening met de hoogte in combinatie met de grootte van de ruimte.


Wilt u het verlagen zelf doen? Met gipsplaten is dit niet zo heel moeilijk. De eerste stap is het bepalen van het laagste punt. Het is verstandig om kijkgaten te maken zodat u ziet waar de regels en plafondbalken lopen. Teken ze op verscheidene plaatsen van de oude zoldering af.

1. Teken daar een regeldikte af tegen de muur. Vervolgens moet deze streep op alle muren worden overgenomen met behulp van een waterpas. Schroef hierna de latten van het rachelwerk dwars op de oude regels. De afstand moet 30cm zijn.

Bij het vaststellen van de goede regelafstand gebruikt u een smal strookje gipsplaat. Houd deze op het midden van de eerste regel van het rachelwerk en teken de plek van het midden van de volgende regel op het bestaande plafond af.

2. De latten worden eerst verticaal geplaatst en vervolgens horizontaal. Het is daarbij van groot belang dat de hartafstand (afstand van het midden van de ene regel naar de andere regel) afgestemd is op de breedte van de te gebruiken gipsplaten. Dat wil zeggen dat de hartafstand kan variëren van 30 – 60 centimeter. Houd er rekening mee dat het regelwerk de basis is van het plafond en daarom moeten de latten perfect waterpas geplaatst worden. Dit geldt zowel voor een nieuw (verlaagd) plafond als voor een plafond dat op een bestaand plafond geplaatst wordt. Eventuele onregelmatigheden kunnen gecorrigeerd worden met zogenaamde afstandhouders.

Voor een afwijkend plafond dient het regelwerk volgens hetzelfde principe geplaatst te worden, waarbij het van groot belang is dat alle latten waterpas geplaatst worden.

3. Werk altijd van de ene naar de andere kant en eindig met het plaatsen van een lat langs de muur.

4. Hierna kunnen de gipsplaten tegen het regelwerk geschroefd worden, waarbij gezorgd moet worden dat de platen aan alle kanten even breed zijn. Moeten platen op maat gezaagd worden, zorg dan ervoor dat het verschil evenredig verdeeld wordt, voor een esthetische aanblik van het plafond.

5. Controleer regelmatig of het rachelwerk op de juiste hoogte zit. Schroef vervolgens de platen van gips tegen het rachelwerk, maar houd 1 cm vanaf de muur vrij. Bevestig de platen van gips met twee personen met schroeven. Tot slot maakt u plafondlijsten van stroken gipsplaat, deze schroeft u rondom vast.



Inbouwspotjes

Inbouwspots zijn makkelijk zelf te monteren en de spotjes geven een erg mooi en strak effect. Zorg ervoor dat wanneer uw plafond nog open ligt, u om de 60 centimeter dwarsbalkjes bevestigd. Tegen dit rachelwerk moeten later namelijk de gips balken aangezet worden. Zorg er vervolgens voor dat alle elektra goed ligt door met het huishoudsnoer en de stekker een verbinding te maken tussen de plek waar de spotjes moeten komen en het stopcontact. Hierna kan het dicht gemaakt worden met bijvoorbeeld gips platen. Vergeet niet om de plek af te tekenen waar u de spotjes wilt plaatsen. Boor hier vervolgens gaten in en trek hier het snoer door. Verbind de spotjes met de snoertjes en klik ze in de gaten. Zo simpel is het plaatsen en monteren van spotjes!

Een verlaagd plafond (ook wel vals plafond genoemd) is in meer gevallen handig. Hieronder vind je een opsomming van álle voordelen:


- Goedkope manier om slecht plafond te verbergen

- Energiebesparend: je verwarmt een kleinere ruimte
- Mogelijkheid om de ruimte te isoleren voor geluid en warmte

- Makkelijk nieuwe aansluitpunten aanleggen voor lampen en inbouwspots
- L
eidingen en kabels lopen onzichtbaar achter het plafond
- Een verlaagd plafond is sfeerverhogend


Bel klusbedrijf Karweiklus vandaag nog voor advies of voor een gratis prijsopgave:

06 48 22 87 49

Of stuur een email naar info@karweiklus.nl

Bent u op zoek naar een goede schilder, timmerman, loodgieter, stucadoor of meer een allround klusjesman? Wij hebben de geschikte mensen voor u, kleine klusjes of grote projecten, bij klusbedrijf Karweiklus kunt u voor alles terecht! Wij werken in de regio Amsterdam en de randstad.