Klussen doe je samen, dat blijkt uit het Grote Klusonderzoek van bureau Ruigrok Netpanel

Klusbedrijf Karweiklus Amsterdam


Het Grote Klusonderzoek


De Nederlanders klussen graag, uit een onderzoek van bureau Ruigrok Netpanel is gebleken dat bij 93% dit jaar een klus is uitgevoerd in of rond het huis. Gemiddeld doet de Nederlander 8 klussen per jaar. Heel opvallend is dat 70% het liefst samen een klus doet met als belangrijkste reden voor de gezelligheid maar ook handigheid en de snelheid. Klussen is ook vaak een sociale aangelegenheid, vaders zijn vaak de perfecte kluspartner. Het blijkt zelfs dat van de klussers onder de 30 jaar meer dan de helft klust met hun vader. 

gereedschap voor klus
In het verleden was het gebruikelijk om al de klussen rond het huis zelf te doen maar het blijkt dat de kennis en ervaring met klussen van de jongere generaties steeds minder aan het worden is. Het vertrouwen van jongeren in klussers van boven de 50 jaar is groot, terwijl dat andersom heel klein is. Daarom zoeken jongeren ook eerder hulp bij het klussen, van een klusbedrijf of de vader. Mensen van onder de 30 jaar hebben ook vaak niet het juiste klusmateriaal en 75% leent die dan ook regelmatig.

Tussen het klusgedrag van mannen en vrouwen zitten grote verschillen; ongeveer 33% van de mannen geeft aan meer te kunnen dan de gemiddelde klus en bij de vrouwen is dit ongeveer 5% die meer kunnen dan een lamp ophangen, behangen of een schilderijtje ophangen. Ook leuk om te weten maar waarschijnlijk wist u het al; de mannen doen de klussen en de vrouwen bepalen het resultaat.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.