Steeds meer ZZP'ers in de bouwsector

Klusbedrijf Karweiklus Amsterdam                                  www.karweiklus.nl    Bouwbedrijven doen steeds meer zaken met zzp'ers


De steeds maar stijgende kosten zoals loon en andere sociale lasten zorgen ervoor dat aannemers uit de bouwsector steeds meer zaken doen met zzp'ers. De risico's worden steeds groter voor werkgevers met de nieuwe plannen van het kabinet over de ww en andere zaken. Werkgevers geven de opdrachten liever aan zzp'ers dan dat ze meer personeel in dienst nemen. De bouwsector lijkt de ergste crisis achter de rug te hebben, er komen weer wat meer positieve berichten over o.a. de huizenmarkt en er wordt weer meer geklust.

zzp'er in de bouw
Vanaf 2008 zijn al meer dan 75.000 bouwvakkers hun baan kwijt maar de vooruitzichten voor 2015 zijn al wat beter, er wordt een groei van de bouwproductie verwacht van ongeveer 10%. Alle klusbedrijven melden ook een groei van het aantal klussen. In de gehele bouwsector zijn zzp'ers al niet meer weg te denken, naar de laatste schattingen werken er meer dan 120.000 mensen in deze branche. Bijna allemaal ervaren vakmensen die geen kans meer zien om een contract te krijgen bij een werkgever of die helemaal niet meer voor een baas willen werken. Onder deze zzp'ers bevinden zich veel metselaars, stukadoors, timmermannen, voegers en tegelzetters, die op deze manier voortaan alles zelf kunnen beslissen voor iedere klus en niet meer afhankelijk zijn van een werkgever.