Verplicht pensioenfonds voor zzp’ers niet erg populair

Verplicht pensioenfonds voor zzp'ers




Voor alle zzp'ers een verplichte pensioenregeling, het plan is natuurlijk best te begrijpen. Meer dan een miljoen zzp'ers krijgen straks een groot probleem als ze stoppen met werken. Maar velen zijn van mening dat deze bemoeienis van de overheid haaks staat op de vrijheid van ondernemerschap. 

De meeste zzp'ers staan er niet voor open en zijn juist voor zichzelf begonnen vanwege deze vrijheid. Ze willen zelf bepalen of en hoe ze sparen voor hun oude dag. Een verplicht pensioenfonds is voor mensen in loondienst en niet voor ondernemers.





Bescherming bij arbeidsongeschiktheid voor zzp'ers


Moeten zzp'ers precies dezelfde bescherming bij arbeidsongeschiktheid als werknemers in loondienst? Het ministerie van Economische Zaken denkt na over een basisvoorziening.

Zijn zzp'ers meer ondernemer of toch eigenlijk een soort werknemer? Het onderscheid is in sommige gevallen moeilijk te maken. Zzp'ers lopen bepaalde risico's bij bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheid en moeten dat soort zaken nu zelf regelen, een zeer groot deel doet dat niet omdat het vaak te duur is.

De arbeidsmarkt moet flexibeler worden en vereist een stelsel dat de mobiliteit bevordert en waarin ruimte is voor voldoende keuzevrijheid voor zzp'ers.

In een steeds sneller veranderende wereld moet het beleid ook snel aangepast worden, noodzakelijke hervormingen zoals het beperken van de hypotheekrenteaftrek worden iedere keer maar uitgesteld of vooruitgeschoven.


zzp pensioen aftrekbaar



Zzp'ers kunnen sinds 1 januari 2015 meedoen aan een pensioenregeling voor zelfstandigen waarbij je zelf flexibel pensioen kunt opbouwen. Dit zogenoemde ZZP-pensioenfonds is opgezet door vier zzp-organisaties en pensioenuitvoerder APG.

Een belangrijk verschil met collectieve pensioenfondsen voor werknemers is dat alle premies wel collectief belegd worden, maar dat de inleg van jou blijft. Het geld dat je inlegt, krijg je dus ook weer terug.

Bij deze pensioenregeling bepaal je zelf hoeveel je inlegt en met welke regelmaat je dat doet. Daarnaast kun je deze inleg tot op een bepaalde hoogte aftrekken van de belasting. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van de jaarruimte.