Informatie over zelfstandig ondernemer en arbeidsongeschiktheid


Hoe kan ik mij als zelfstandig ondernemer verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid?


Als ondernemer kun je zelf bepalen welke inkomensrisico’s je al dan niet wilt afdekken met je bedrijf. Vanuit de overheid is hiervoor geen enkele voorziening.
Vervangend inkomen zelfstandig ondernemers bij arbeidsongeschiktheid.



Zelfstandig ondernemer en AOV


Je kunt als zelfstandig ondernemer voor een vervangend inkomen zorgen door:
zelf geld te reserveren;
een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten;
een 'individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering tegen collectieve voorwaarden' af te sluiten. 

Dit is mogelijk via diverse branche- en beroepsorganisaties. Ook belangenverenigingen voor zelfstandigen bieden hun leden deze mogelijkheid;
een vrijwillige Ziektewet- of WIA-verzekering bij het UWV af te sluiten


Deze verzekering kun je afsluiten als je als werknemer of vanuit een uitkering zelfstandig ondernemer wordt;
deel te nemen aan een broodfonds, voor de 1e 2 jaar van je arbeidsongeschiktheid. Een broodfonds bestaat uit ondernemers die elke maand geld opzij zetten. Als een van hen langdurig ziek is, krijgt hij van de anderen in zijn broodfonds elke maand schenkingen om van rond te komen.


Meer info: Rijksoverheid



AOV aanvragen


Bij het aanvragen van een AOV zul je een uitgebreide vragenlijst over je gezondheid in moeten vullen en eventueel ook een keuring moeten ondergaan. Op grond van je antwoorden en/of de keuringsuitslag besluit de verzekeraar of hij je accepteert of afwijst voor de verzekering of wellicht bepaalde uitsluitingen in de verzekering wil opnemen. Heb je minder dan drie maanden geleden je onderneming gestart en kom je op medische gronden niet in aanmerking voor een AOV? Dan is de verzekeraar verplicht om je een WAZ vangnetverzekering (ook wel "alternatieve verzekering" genoemd) aan te bieden. Deze keert een beperkt bedrag (€11.500 per jaar) uit als je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt wordt. Daarbij geldt een wachttijd van twee jaar en wordt gangbare arbeid als arbeidsongeschiktheidscriterium gehanteerd. Veel meer dan een steuntje in de rug biedt deze verzekering dus niet.

AOV vergelijken en aanvragen

AOV aanvragen bij Delta Lloyd



Klusbedrijf in Amsterdam nodig?
0648228749

info@karweiklus.nl

www.karweiklus.nl