2017: Ongeveer 1 op de 10 werkenden is tegenwoordig zzp'er!

ZZP - Zelfstandigen Zonder Personeel


Het aantal zzp’ers groeit naar steeds hogere aantallen, het is nu zelfs zo dat ruim 1 van iedere 10 werkenden in Nederland nu zzp'er is. Zzp’ers zijn belangrijk voor de economie. Daarom is het belangrijk dat alle wetten voor zzp'ers nu eens goed en duidelijk geregeld worden. Het kabinet wil ze meer ruimte geven. Bijvoorbeeld door een vermindering van de administratieve lasten. Tegelijk wil het kabinet het aantal schijnzelfstandigen terugdringen. Dat zijn mensen die als zzp’er worden ingehuurd terwijl ze feitelijk in dienst zijn. De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) heeft in mei dit jaar de VAR vervangen. Door de invoering van de wet DBA zijn zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie die zij met elkaar aangaan. 



De nieuwe wet DBA


Sinds de start van de wet DBA is duidelijk geworden dat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en zzp’ers. De handhaving van de wet DBA wordt opgeschort tot in ieder geval 1 januari 2018 of zolang het kabinet bezig is met de herijking van de arbeidswetgeving. Over deze periode worden er geen boetes en naheffingen opgelegd. Dit geldt niet voor zogenoemde kwaadwillende opdrachtgevers.




Handhaving wet DBA uitgesteld tot 1 januari 2018


Nog steeds veel onduidelijkheid over de nieuwe wet DBA.
Sinds de start van de wet DBA is duidelijk geworden dat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk. Het kabinet gaat daarom onderzoeken hoe de begrippen ‘gezagsverhouding’ en ‘vrije vervanging’ uit de arbeidswetgeving concreter of anders ingevuld kunnen worden. Dit zijn 2 belangrijke criteria bij de bepaling of er sprake is van loondienst.

Zolang het kabinet bezig is de arbeidswetgeving te herijken, kunt u als opdrachtnemer geen boete of naheffing krijgen. De Belastingdienst gaat vanaf 1 mei 2017 wel optreden tegen kwaadwillende opdrachtgevers.

Lees meer in de Kamerbrief Tweede voortgangsrapportage Wet DBA.
Bron: Rijksoverheid

Klusbedrijf in Amsterdam nodig?
0648228749

info@karweiklus.nl

www.karweiklus.nl