Geen vast inkomen maar kan ik dan wel een huis kopen?

Veel zzp’ers, flexwerkers of mensen met een tijdelijk contract hebben een flexibel inkomen. Als je inkomen flexibel is, heb je meer onzekerheid. Hiermee zijn de meeste banken voorzichtiger met het verstrekken van een hypotheek. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om wél een hypotheek te krijgen. Daarvoor moet je wel een aantal zaken op een rijtje hebben.

Zelfstandig ondernemer of zzp’er?

Dan wil de bank je cijfers en balansen over de laatste 3 jaar zien. Belangrijk is hoe stabiel je inkomen is. Dat is vaak ook afhankelijk van de branche waar je in werkt. En ga je aan huis werken of niet?

Kan een starter een hypotheek krijgen?

Zelfs als startende ondernemer of zzp’er zijn er mogelijkheden. Belangrijk is wel dat je minimaal één volledig kalenderjaar als ondernemer bezig bent en daarvan cijfers hebt. Andere zaken waar de bank naar kijkt zijn de verwachte resultaatontwikkeling, het ondernemersplan, je arbeidsverleden en je financiële situatie. Als je een partner hebt, kan het inkomen daarvan ook meetellen voor de hypotheek.

Een tijdelijk contract en een hypotheek?

Ook met een tijdelijk contract zijn er mogelijkheden. Wel heb je een intentieverklaring van je werkgever nodig waarin staat dat hij van plan is je een vast contract aan te bieden. En een werkgeversverklaring waaruit ING kan opmaken wat jouw inkomen is. Wij kijken ook hoe stabiel jouw inkomen over de afgelopen jaren was. Om te kijken of jij jouw hypotheek nu, maar ook in de toekomst kan betalen.

Flexibel inkomen en een hypotheek

Zeker met een flexibel inkomen is het belangrijk dat je een bank hebt die met je meedenkt. Ook als het tegenzit. Door samen te kijken hoe uw hypotheeklasten lager kunnen. Door bijvoorbeeld het tussentijds aanpassen van de hypotheekrente of met een rentepauze.